Zowel bij radiatoren als bij LTV stroomt warm water van de verwarmingsinstallatie, zoals een ketel, via leidingen door het huis en weer terug naar de ketel. Onderweg geeft het water warmte af aan de omgeving, waardoor de woning opwarmt. Water dat terugkomt in de ketel heeft daarom een lagere temperatuur. Als de temperatuur in huis nog steeds te laag is, warmt de ketel het water weer op. Het grote verschil tussen LTV en gewone radiatoren is de watertemperatuur in de leidingen: die ligt bij LTV veel lager.

Gewone radiator

Een traditioneel systeem pompt water van zeventig tot negentig graden Celsius naar radiatoren. Het water in de radiatoren geeft een deel van de warmte af aan de binnenlucht van de woning. Vervolgens stroomt het water met een temperatuur van zo'n vijftig tot zeventig graden weer terug naar de cv-ketel. Die warmt het water vervolgens weer op naar zeventig tot negentig graden.

Lagere temperatuur

Het grote verschil tussen LTV en gewone radiatoren is de watertemperatuur in de leidingen: die ligt bij LTV ligt veel lager. Een LTV-systeem werkt met een aanvoertemperatuur tussen de 25 tot 55 graden. In moderne, goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren is een aanvoertemperatuur van 25 graden soms al voldoende om de woning op temperatuur te houden.

LT- of Low H2O radiatoren, vloer of wand

Een LT-radiator is wat groter dan normale radiatoren, zodat hij bij een lage temperatuur toch genoeg warmte kan afgeven. Een speciale Low H2O radiator bevat minder water en is gemaakt van speciale materialen, waardoor hij sneller opwarmt en de warmte nog beter afgeeft.
In plaats van radiatoren kunt u ook kiezen voor leidingen die zijn weggewerkt in de vloer of de wand. Achter of onder de leiding zit isolatiemateriaal. Aan de andere kant geeft de leiding zijn warmte af aan de kamer, via de vloer- of wandafwerking. Een thermostaat zorgt ervoor dat de vloeren en wanden op een comfortabele temperatuur blijven. Het is ook mogelijk om de leiding zonder isolatie direct in de betonnen of stenen wand te leggen, maar dan ontstaat een systeem dat heel traag reageert.

Elektrische warmtepomp

U bespaart het meeste als een elektrische warmtepomp het LTV-systeem aandrijft, en niet een gasgestookte cv-ketel. Doordat de pomp elektriciteit verbruikt, stijgt de elektriciteitsrekening en daalt de gasrekening. De totale energierekening is bij een gemiddelde nieuwbouwwoning met LTV en warmtepomp zo'n 40 procent lager dan bij een soortgelijke woning met een hr combiketel. Voor bestaande woningen is de besparing afhankelijk van de situatie.

Naar boven